Svet Neograničenih Mogućnosti

Kako Živeti Izvan Okvira Društvenih Normi

Zamislite na trenutak da ste dete koje odrasta u gradu punom mržnje, besa i depresije. Kako biste se izborili da ostanete srećni? Verovatno biste odrasli sa osećajem da ste po prirodi loši jer ste radosne prirode, i izdvajate se od sredine. Ovo stanje možda naizgled nije vidljivo, ali je sigurno uvek u pozadini.

Sve što se smatra normalnim: Odlazak u školu, posao, patnja da se napreduje … sve su to specifičnosti koje određuju probleme koje ljudi ne mogu da prevaziđu. Time dobijate ideju da sve što radite suprotno, od onoga što vam je nametnuto kao normalno, znači da vi imate problem i da postoji mogućnost društvenog odbacivanja.

Svaki čovek može da ponudi više od onoga za šta misli da je sposoban. Pitanje da li odbaciti lance društvenih normi i imati bolji život, krojen po meri, ili biti ‘čudak’? Smatram da se u današnje vreme biti čudak isplati, jer držati život u svojim rukama nema cenu.

Primer koji sigurno svi znamo, još od malena, je kada dobijete jedinicu na kontrolnom u školi, i kažete roditeljima da su svi takođe dobili istu ocenu, da malo ublažite izjavu, a oni vam odgovore: ,,To je izgovor. Ako svi skaču sa litice, da li ćeš i ti?”

natalya-letunova-800206-unsplash-sloboda

Zapitajte se koliko puta ste skočili sa litice kada nije trebalo, i šta bi bilo da niste.

Tako ćete dobiti jasnu sliku onoga šta bi trebalo da uradite dalje, jer nikad nije kasno da se vratite na pravi put. Potrebno je da razgovarate sa svojim unutrašnjim bićem i poslušate šta ima da kaže. Sigurna sam da će vam taj razgovor pomoći u vašem napretku, i donošenju odluka za nastavak kroz život.